Plezalni tabor ŠPO Kamnik na Krku od 23.7. do 26.7.2015

ŠPO Kamnik večkrat letno organizira krajše vikend tabore v plezališčih po Sloveniji ali v sosednjih državah, ki so v osnovi namenjeni rekreativnim plezalcem. V letu 2015 je ŠPO prvič načrtoval daljši, enotedenski tabor za plezalce ŠPO. Tabor je bil načrtovan v avstrijskem Zillertalu, ki omogoča tako balvansko, kot “klasično” športno plezanje. Ker je bila v  remenska napoved za Zillertal ob planiranem obisku zelo slaba, smo hitro našli rezervni cilj in sicer plezališče Portafortuna na otoku Krk.

20150723_201001

S predhodnico, ki sta jo sestavljala Miha Babnik in Timijan Kolar, smo tabor začeli v četrtek 23.7. Naslednji dan smo sledili še Miha in Maja Pančur, Andrej Rezar, Martin Bombač, Rajko in Mojca Zajc, Janja Novak in Klemen Peterlin. Pred obiskom plezališča smo si v Baški poiskali prenočišče v apartmajih, se na hitro osvežili s skokom v morje ter se nato urnih nog odpravili v plezališče.

20150726_141516      20150726_143947

Popularno plezališče Portafortuna s sivim in rumenim, ostrim, od vode razjedenim apnencem ponuja veliko lahkih in srednje težkih smeri, medtem ko je tudi za težje linije še nekaj prostora. V glavnem so smeri dolge, tudi preko 30 metrov, razen v sektorju A, kjer so kratke in intenzivne, a še vedno lepe. Med vrstami plezanja prevladuje premagovanje položnih in navpičnih plošč ter občasno kakšnega previsa, prav pa pride dobra tehnika ter moč in vzdržljivost prstov za težje linije. Vsak se je po svojih najboljših močeh trudil v plezalnih smereh. S plezanjem smo zaključili šele ob mraku ter si nato v apartmajih pripravili pozno večerjo.
Sobotno dopoldne smo preživeli na plaži v Baški, kjer smo aktivno počivali in nabirali energijo za popoldansko plezanje (plezališče je namreč v senci šele po 14 uri). Plezalno popoldne smo enako kot prejšnji dan zaključili ob mraku ter si nato lakoto in žejo potešili na pikniku, ki smo ga pripravili na ”domačem” vrtu. V nedeljo je bilo vreme bolj muhasto, zato smo se že dopoldne odpravili plezat. Poznala se je že utrujenost po dveh zaporednih dnevih plezanja, zato smo ta dan s plezanjem zaključili že zgodaj popoldne.

20150726_154407

Med vračanjem proti domu smo se ustavili še v Punatu, kjer sta se najpogumnejša in najspretnejša člana tabora preizkusila na Wake bordu. Gre za obliko smučanja oziroma bordanja na vodi, pri čemer za pogon skrbi vlečnica na katero so pripeta sidra (podobno kot vlečnice na smučiščih). V Sloveniji smo tabor zaključili z večerjo, kjer smo analizirali uspešno izpeljan tabor in se strinjali, da ga v podobni obliki čim prej ponovimo!

 

Martin Bombač

ŠPO Kamnik

Športno Plezalni Odsek - PD Kamnik

Dodaj odgovor