Speed Perovo 2018

V petek 25.5.2018 je bila izvedena tekma Speed Perovo 2018 v organizaciji Športno plezalnega odseka Kamnik in v sodelovanju z Alpinističnim odsekom Kamnik pod okriljem Planinskega društva Kamnik, V začetku je bila tekma planirana že en teden prej a nam jo je zagodlo vreme z dežjem. Tudi ta petek je vreme preizkušalo živce ljubitelje prečke a je naša odločnost obrodila sadove in z nekaj vremenske sreče, je bil dogodek uspešno izpeljan.

Kot že samo ime govori, se tekma odvija na Perovem, kjer je v gozdu ne daleč od ceste, čudovit prostor, kjer je na eni strani stena, na drugi pa je naravna pregrada, ki naravno zaključuje prostor v enkratno celoto in nudi možnost treninga plezalcem od zgodnje pomladi pa vse tja do pozne jeseni. Nekateri navdušenci ob primernih razmerah plezajo tudi pozimi in čez leto včasih tudi v dežju, saj je stena nagnjena in zaradi previsnosti ohranja plezalca pri nizkem prečenju na suhem in zelo redko razočara.

Letošnja tekma je bila 5 po vrsti v novi zgodovini, od kar jo tudi spremljamo, ter organizirano dokumentiramo. Prvenstveno je namenjena druženju plezalcev, dobri volji in popularizaciji plezanja. V ženski konkurenci je zopet zmagala nepremagljiva Maja Šuštar, za njo je bila sedaj to že 4 zmaga po vrsti, na drugem mestu je bila Mojca Zajc in tretja Ajda Mali. Med plezalci se je letos po dveh letih zopet vrnil na vrh Martin Bombač, na drugem mestu je bil Rajko Zajc in tretji David Dacar. Rezultati sicer na tej tekmi razen razglasitve niso v ospredju, v ta namen smo letos tudi spremenili precej strog pravilnik, ki je bil v veljavi po ustnem izročilu že pred več kot 20 leti in po katerem je moral vsak tekmovalec, ki je stopil s prečke kazensko narediti 10 sklec, sedaj smo to zmanjšali na 3 pri moških in 1 pri ženskah. Morda je tudi zato bilo letos število tekmovalcev največje – 19, prihodnje leto pa se zaradi povečanega zanimanja in mikavnosti prečke ta številka lahko še precej poveča.

 

Zmagovalke Maje Šuštar žal ni na spodnji sliki, ker je predčasno morala oditi, zato sta prehodni pokal njej v čast začasno prevzeli Mojca in Ajda, danes pa je verjetno že v Majinih rokah, do naslednjega leta.

 

Zmagovalni trio; Rajko, Martin in David.

 

 

Roman Pirnat